Ο Μαύρος Πάνθηρας θα ζει για πάντα!

Η άποψή μου για την ταινία “Black Panther: Wakanda Forever” του Ράιαν Κούγκλερ

Η πρώτη ταινία του Black Panther έβαλε τις ταινίες της Marvel στα οσκαρικά σαλόνια, αφού έφτασε να προταθεί και για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Δυστυχώς, στο διάστημα που μεσολάβησε ο πρόωρος και για αυτό και τραγικός θάνατος του πρωταγωνιστή της, Τσάντγουικ Μπόοουζμαν σε ηλικία μόλις 44 ετών από καρκίνο του εντέρου, υποχρέωσε τους συντελεστές της ταινίας να αλλάξουν εντελώς το σενάριο του σίκουελ, το οποίο αναπόφευκτα και δίκαια είναι αφιερωμένο σε εκείνον.

Το “Black Panther: Wakanda Forever” είναι μια σοβαρή ταινία, καθώς το χιούμορ απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά, προφανώς σε ένδειξη σεβασμού στον εκλιπόντα, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την απόλαυση της θέασης. Επίσης, η ταινία, προσπαθεί να θίξει κάποια αντιαποικιοκρατικό θέματα με την παρουσία του Ναμόρ και του λαού του, η καταγωγή των οποίων είναι εντελώς διαφορετική στην ταινία, από ότι στο κόμικ. Από εκεί και μετά, πάντως, η ταινία εξελίσσεται με τυπικό και συνεπώς μάλλον προβλέψιμο τρόπο, όσο αφορά στην πλοκή. Η δράση είναι ασταμάτητη, τα ειδικά εφέ εξαιρετικά, ενώ υπάρχει αρκετή δόση συναισθήματος, που ευτυχώς δεν εκπίπτει ποτέ στο μελοδραματισμό.

Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό, που κάνει εντύπωση στην ταινία είναι η φεμινιστική της διάσταση, καθώς το βασίλειο της Γουακάντα καλούνται πλέον να το υπερασπιστούν σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες, οι οποίες καλούνται να πάρουν τις καθοριστικές αποφάσεις. Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι η Σούρι, η αδερφή του Τ’Τσάλα, η οποία θα πρέπει να επωμιστεί το βάρος της ευθύνης, για μια πολύ δύσκολη απόφαση. Η εξαιρετική Λετίσια Ράιτ κουβαλάει την ταινία με μια πολύ καλή ερμηνεία, αναδεικνύοντας τις διάφορες πτυχές του χαρακτήρα της, ενώ και η Άντζελα Μπάσετ με μια επίσης εξαιρετική ερμηνεία προσδίδει βάθος στο χαρακτήρα της.

Σε γενικές γραμμές, πιστεύω, ότι ο Ράιαν Κούγκλερ θέλοντας να αποτίσει ένα φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Τσάντγουικ Μπόουζμαν θέλησε να κάνει την ταινία, όσο πιο σοβαρή και μελαγχολική μπορούσε, κάτι που ίσως εξηγεί και την απουσία άλλων κινηματογραφικών υπερηρώων και παράλληλα να προσπαθήσει να ανοίξει μια νέα σελίδα στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel και θεωρώ ότι το πέτυχε έως ένα βαθμό, φυσικά.

Αυτά. Η ταινία κυλά ευχάριστα (τηρουμένων των αναλογιών, προφανώς), αν και η μεγάλη διάρκεια σαφώς κουράζει. Οι φαν οφείλουν να σπεύσουν! 😃

Βαθμολογία: 60/100

Τρέιλερ

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s